Plátanos al Caldero (English)


En Español


Plátanos al Caldero, Caramelized Ripe Plantains, is a traditional Dominican side dish recipe. It’s made with ripe plantains and is sweetened a bit more with sugar and spice. Although it may seem odd to have it as a side dish at dinner, you’ll find it goes well because it gives the food the right touch of exotic sweetness. I will share my version of this recipe with a citric touch.



Plátanos al CalderoCaramelized Ripe Plantains


Ingredients:
  Platano maduro, sweet plantains
4 very ripe plantains
2 tablespoons of butter
2 tablespoons of oil
1 cup of sugar
2 cups of water
3 tablespoons of orange juice, rum or sweet red wine
¼ teaspoon of ground cinnamon 
¼ teaspoons of ground cloves 
½ teaspoon of orange rind



 
Preparation:
Platanos cortados


1. Peel the plantains and cut into halves or three sections. In a shallow frying pan (preferably a non stick pan) heat the butter and oil, add the plantains and sauté until golden brown (turning each plantain once or twice). 

  

  

platanos al caldero paso 2


2. Sprinkle ½ cup of sugar, orange rind, cloves and cinnamon on top of the plantains, pour 1 cup of water and orange juice into the frying pan, cover and cook for  6 minutes at medium heat. Un cover and turn each plantain to even give them an even cook.
  


 
Platano al caldero 1

3. Add remaining  ½ cup of sugar, 1 cup of water, cover and cook until plantains are tender when poked with a fork and sugar has caramelize, but do not let it dry out. Turn off the heat and serve immediately.
 
  






 


“Your kingdom come, your will be done on earth as it is in heaven.” – Matthew 6:10

8 Friends Have Comment:

  1. me gusta mucho,y creo que he probado algo muy parecido..en algun sitio.
    bss.

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  2. Nunca los he comido Creo que lo probare haré esta receta
    besos

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  3. Que delicia! y que antojo me has dado! lastima que aquí en Francia me cuesta conseguir el Plátano por que me encanta! esta receta se ve deliciosa! en nuestro país lo realizamos solo con azúcar..pero con especias me has dado una buena idea! saludos guapa!

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  4. Mari,nunca habia oido hablar de esta receta,pero me gusta tengo que probarla,me ha llamado la atención,aquí en España normalmente los tomamos como postre. un besito,y feliz fin de semana.

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  5. Que divino, que nostalgia...unos platanitos al caldero acompañando un arrocito con habichuelas! Gracias por la receta!!!

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  6. plantains are my favorites! i love mangu. ;-)

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  7. Maria elena - se la recomiendo, un abrazo y feliz fin de semana : D

    Angelica Bertin - se la recomiendo Un saludo :D

    Carolina- Que lastimas, verdad, pero si algún día lo encuentras, con especias sale rico.

    Ague - te lo recomiendo, un abrazo y feliz fin de semana : D

    r.- Bienvenida! Umm con arroz y habichuelas así lo hice ayer, hoy con moro y gallina guisada!! Un saludo

    Paz - Mangu.si, I am not that fond of it but I make it very delicious. Have a nice weekend.

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  8. Mary, me has recordar a mi mamá que siempre los preparaba así... Deliciosos! muy nuestro :)
    un abrazo,

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